Fastetiden kan blive noget særligt i år

I Bibelen nævnes bøn og faste jævnligt samtidig.Derfor er det oplagt at vi i løbet af bønnens år, bliver gjort opmærksomme på hvorfor de to ting hører godt sammen. Fastetiden er ikke kun at afholde sig fra noget, faste går lige så meget ud på hvad jeg bruger den tid på i stedet for. Fastetiden begynder med askeonsdag, som i 2024 er d. 14/2 og varer frem til påskedag. 

Bibelen taler om at faste som en selvfølgelighed

Jesus siger, i Matt. 6,16 ”Når i faster”. Faste synes altså at være en almindelig del af den kristne trospraksis ligesom f.eks. bøn. Men fasten er nok for mange kristne i dag gledet ud af brug, og måske ved man egentlig heller ikke helt hvordan og hvorfor man skulle faste. 

Fasten er en måde at give Gud ekstra plads i sit liv på – en måde at være i fællesskab med Gud på. 

Traditionelt set er det mad, man har fastet fra i kortere eller længere tid. Men  en anden mulighed er at begynde fastetiden med at stille sig selv følgende spørgsmål: ”Hvad i mit liv risikerer at tage for meget plads” eller ”Er der noget, som er en for stor konkurrent i forhold til at Gud får noget af min opmærksomhed i løbet af dagen”?

Nogle vil måske komme frem til det svar, at telefonen/computeren fylder øjnene og ørerne med input i så stor en del af dagen, at man i fastetiden måske kunne beslutte sig for at skære lidt ned på det. Man kan nemlig sagtens faste fra noget uden at skulle afholde sig helt fra det. Det kan faktisk være en god ide at begynde i det små, hvis man ikke er vant til at faste. Det kunne for eksempel være at droppe ét måltid om dagen en gang om ugen i fastetiden, eller beslutte sig for at skære 15min ned på dit skærmforbrug dagligt. 

Faste handler om tid med Gud

Men det vigtige er så, hvad man tilvælger i den tid, man ellers ville bruge på f.eks. mad eller skærm. Faste handler nemlig om at være sammen med Gud – at søge Guds ansigt. Det kunne være ved at bruge de 15 min på at være stille lidt, læse i Bibelen og bede til Gud. Hvis du ikke ved hvad du skal bede for kan du bede om at Gud vil arbejde i mennesker og at de mennesker må lære Jesus at kende.

I Johs. 7.38 siger Jesus ”Den, der tror på mig, skal det gå, som Skriften siger: Fra hans indre skal der rinde strømme af levende vand”

Når vi kristne tager ekstra tid til at være i Guds nærhed og på den måde drikker af kilden med levende vand, vil Guds livgivende vand strømme gennem os. Og ved Guds indgriben kan de landområder, som vi oplever er åndelig tørre, blive frodige.