Hvorfor er det så svært at bede?

Spørgsmål: Jeg har ofte svært ved at koncentrere mig, når jeg beder. Jeg har også fået at vide, at koncentration er nøglen i bøn. Men hvis Gud er der hele tiden og glæder sig over, at vi er sammen med ham, hvordan kan det så være så svært at koncentrere sig om at bede?

Svar: Jeg tror, at næsten alle kristne kender til dit spørgsmål: hvorfor kan det opleves så svært at holde tankerne samlet om bønnen?

Men siden syndefaldet har vi faktisk været ude af stand til at tro på den levende Gud. Han må selv skabe troen i os. Og derfor kæmper vi med, at vi i os selv ikke kan tro på Gud. Så egentlig er det mere underligt, når vi kan bede længe og koncentreret, end når vi synes, det er svært. Men det bliver det jo ikke mindre svært af.

Koncentration: Der kan ligge noget godt i at tage sig sammen, prøve at skaffe sig tid og ro og den slags. Men det vigtigste i bøn er ikke din bøn, men Ham, du beder til. Så du skal koncentrere dig om Gud og tænke på, at den almægtige Skaber og superkærlige Far, er lige omkring dig og hører alle dine tanker, følelser og alle dine ord. 

Tro i bøn er tillid til, at Gud er her, hører på mig og vil mig det godt. Uanset, hvordan jeg oplever det, og om jeg oplever min bøn som koncentreret eller ej. Altså: fokusér ikke på din bøn, men på GUD, du beder til.

Hjælpemidler: Hvis du har svært ved at koncentrere dig, kan det skyldes, at du har mange tanker i hovedet, og de har ikke fået lov at falde til ro, før du sætter dig for at bede. Så hav papir og blyant eller telefonen foran dig og skriv alle de ting ned, du skal huske bagefter, så du kan tage dem frem igen efter bønnen. 

Det kan også hjælpe at begynde bønnen med at læse et enkelt vers i Bibelen om Gud, så du tænker på Ham. Og for mange af os er det rigtig godt at bede sammen med en anden kristen. Nu kan man jo ikke finde en at bede sammen med hver gang, man vil bede, men måske var det en ide for dig at have en bede-ven? 

Og det sidste, men meget vigtige er, at Helligånden kaldes Bønnens Ånd i Bibelen, fordi Han hjælper os til at bede. Så bed ham hjælpe dig med at bede!

Skrevet af Sprint Aagaard Korsholm til Jesusnet.dk